Intigam Alijev har i över två decennier försvarat ett flertal personer och organisationer i sitt hemland Azerbajdzjan och fört deras talan i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

-Priset och stödet är oerhört viktigt därför att det sätter ljus på vår situationen, och ger oss hopp om en framtid där demokrati och mänskliga rättigheter är verklighet i Azerbajdzjan, säger Intigam Alijev, enligt ett pressmeddelande från Civil Rights Defenders.

Intigam Alijev greps 2014 tillsammans med flera andra människorättsförsvarare i samband med att regering i Azerbajdzjan gjorde ett tillslag mot oberoende röster i landet. Under tiden i fängelset påpekade både Intigam Alijev själv och det internationella samfundet att han var oskyldigt dömd på politiska grunder och han vägrade att skriva under en begäran om benådning. Den 28 mars släpptes han ur fängelset.

Förra året tilldelades Intigam Alijev såväl IBAHRI:s (den internationella advokatorganisationen IBA:s människorättsinstitut) som CCBE:s (Rådet för de europeiska advokatsamfunden) människorättspris.

 

Läs hela Civil Rights Defenders pressmeddelande här