Advokaten och regimkritikern Intigam Alijev greps i augusti 2014 tillsammans med flera andra regimkritiker. I april 2015 dömdes han till sju och ett halvt års fängelser för bland annat skatteflykt, olaglig affärsverksamhet och maktmissburk. Men det enda ”brott” han hade begått var att försvara sina landsmän, skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

Intigam Alijev var chef för frivilligorganisationen Legal Education Society. Organisationen, som hjälpte offer för politiskt motiverad förföljelse och förde deras talan i Europadomstolen, stängdes i samband med att Intigam Alijev greps.

Den 17 mars undertecknade Azerbajdzjans president Illham Alijev, som en del av en mer omfattande amnesti, ett direktiv om att släppa tio andra samvetsfångar. Sedan Intigam Alijev också har släppts sitter sju samvetsfångar fängslade i landet.

I augusti 2015 uppmanade Rådet för de europeiska advokatsamfunden (CCBE) Azerbajdzjans president att omedelbart frige Intigam Alijev. Advokatorganisationen ansåg att domen mot honom var ett resultat av hans fredliga och helt lagliga verksamhet som människorättsadvokat.

Läs hela Amnestys pressmeddelande här

Läs mer om CCBE:s uppmaning till regeringarna i Kina, Egypten och Azerbajdzjan här