Sveriges Radios reporter Bo-Göran Bodin har tilldelats Advokatsamfundets journalistpris 2016.

Journalistpriset delades ut vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i dag den 9 juni i Stockholm. Journalistpriskommitténs motivering lyder: ”Sveriges Radioreportern Bo-Göran Bodin tilldelas Advokatsamfundets journalistpris för att han genom sin granskande rapportering – och med okuvlig integritet – har blottlagt allvarliga brister inom det svenska rättsväsendet.”

Bo-Göran Bodin tog emot Advokatsamfundets journalistpris
Bo-Göran Bodin tog emot Advokatsamfundets journalistpris vid fullmäktigemötet.

– Jag blev väldigt förvånad och otroligt stolt när jag fick beskedet. Det har varit journalister i juryn när jag har vunnit andra journalistpriser. Det här är en helt annan jury. Det känns som ett fantastiskt erkännande från den bransch som jag har granskat kritiskt, sa Bo-Göran Bodin.

Många av de granskningar som Bo-Göran Bodin har gjort har rört rättssäkerhetsfrågor och polisutredningar.

– Jag vill berätta historier där mycket står på spel. De här historierna innehåller ofta liv och död och fängelse – extremt stora och viktiga ämnen. Gör man en noggrann granskning blir den systemprövande på makronivå, det blir ett sätt att pröva våra system.


Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Det instiftades i samband med Advokatsamfundets 100-årsjubileum. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är 25 000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår advokat Christer Danielsson, ordförande, chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura samt journalisten och författaren Per T. Ohlsson.