Strax innan jul meddelade Södertörns tingsrätt dom i det uppmärksammade målet där fem män åtalats för inblandning i en grov våldtäkt i Fittja.

Den friande domen fick stor medial uppmärksamhet och har lett till att tingsrätten fått ta emot flera hatiska och hotfulla mejl, berättar Sveriges Radio.

Advokatsamfundet generalsekreterare Anne Ramberg intervjuas idag den 22 januari i P4 Stockholm om hoten och domen, som hon menar är välskriven och pedagogisk. Ramberg menar att hot mot rättssamhället på detta sätt är allvarligt, och uppmanar alla som uttalar synpunkter kring detta och liknande mål att dessförinnan ska läsa domen.

– Ofta handlar det om hemska händelser där kvinnor utsatts för vidriga övergrepp. Men den omständigheten kan aldrig leda till att man ska sänka beviskraven. Man kan inte därför att det är ett misstänkt sexualbrott eller terroristbrott välja att sänka beviskraven och säga att inte åklagaren längre behöver styrka brott. Det måste allmänheten förstå, för annars skulle alla kunna drabbas av att felaktigt pekas ut som förövare, säger Anne Ramberg till P4 Stockholm.

Lyssna till hela radiointervjun här

Anne Ramberg har tidigare bloggat om domen i Södertörns tingsrätt här