10 år med Hilda – så har det gått

Juristnätverket Hilda grundades för 10 år sedan med syftet att göra något åt problemet att få kvinnliga jurister blev chefer på myndigheter eller delägare på advokatbyrå. I dag går det att konstatera att jämställdheten har kommit långt även om målet inte är nått på alla områden. Hilda och de två mentorskapsprogrammen Ruben och Sofia har påverkat kvinnliga jurister positivt i deras yrkeskarriärer. Det visar två av varandra oberoende studier.

Läs reportaget

Anne Ramberg: Post-truth – när sanningen blir irrelevant

Oxford Dictionaries ”Word of the year” speglar det gångna året i språket. Begreppet ”post-truth” har utnämnts till årets internationella ord 2016. Det betyder: ‘relating to or denoting circumstances in which objective facts are less influential in shaping public opinion than appeals to emotion and personal belief’. Användningen av begreppet ökade märkbart i samband med EU-omröstningen och inför det amerikanska presidentvalet, skriver Anne Ramberg i sin ledare.

Läs Anne Rambergs ledare

Deltagarna ger högt betyg till Advokatdagarna 2016

Advokatdagarna 2016 den 27 och 28 oktober  i Stockholm lockade fler deltagare än någonsin tidigare – i år igen. Och deltagarna var nöjda med seminarierna, visar en utvärdering.

Läs om Advokatdagarna 2016 här.

Svenska advokaters arbetssituation ska kartläggas

Svenskarna blir allt mer tillgängliga och uppkopplade. Psykolog Jens Näsström ska undersökas hur det påverkar svenska advokaters arbetssituation och stress.

Läs artikeln

Advokater ska kunna uteslutas för brott på fritiden

Det är hög tid att advokater som sitter som skiljemän låter sig inspireras av de effektiva handläggningsverktyg som utvecklats inom internationella skiljeförfaranden och låter den passiva ad hoc-handläggningen förpassas till historien. Det anser advokat Rikard Wikström. .

Läs artikeln

Läs fler artiklar och reprotage ur nya numret på Advokaten.se