Tisdagen, den 20 september, höll nätverket Women’s Career Network, som riktar sig till ambitiösa och drivna kvinnliga jurist- och ekonomistudenter, en föreläsning i Advokatsamfundets lokaler. Föresläsare var Claes Langenius, advokat och delägare på advokatbyrån Hammarskiöld & Co.

– Jag hoppas att jag kan inspirera er till att bli advokat. Det är ett fantastiskt yrke, inledde han.

Claes Langenius, som var ledamot i Advokatsamfundets styrelse 2007-2014 och är etiklärare examinator vid advokatexamen sedan 2004, berättade under en och en halvtimme bland annat om advokatyrket, dess kärnvärden och advokatdilemman.

– Att vi advokater får vara oberoende och ha lagstadgad tystnadsplikt är inte ett privilegium för oss advokater, det är ett privilegium som klienten får. Vår roll är inte att finna sanningen, som jag efter 22 år som advokat vågar jag påstå är ett glidande begrepp. Den sanning som advokaten ska förhålla sig till är enbart klientens, sade Claes Langenius.

Omkring 50 studenter från juristutbildningarna vid Stockholms och Uppsala universitet hade tagit sig till Advokatsamfundet för att lyssna Claes Langenius erfarenheter och tips.

– Att vara advokat är att ta på sig en roll, som är en mycket viktig del i vårt rättssamhälle. För att kunna göra det måste man kunna sina etiklära. Eftersom en advokat alltid måste stå upp för sin klient riskerar man att bli försiktig i sin yrkesroll om man inte kan sin etik, vilket innebär att man sviker sin klient. Trohet och lojalitet mot klienten är A och O. Samtidigt är det väldigt många som vill ha en advokat i sin ”ficka”, så det är viktigt att ha hög integritet och att vara oberoende sina klienter, sade han.